Motivul pentru care germanii nu cumpară case și preferă să stea cu chirie. Are legătură cu cel de-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

Motivul pentru care germanii nu cumpară case și preferă să stea cu chirie. Are legătură cu cel de-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL
Motivul pentru care germanii nu cumpară case și preferă să stea cu chirie. Are legătură cu cel de-al doilea război mondial / Sursa FOTO: pexels.com
Publicat: 17/08/2023, 17:14

România este țara europeană în care simțul proprietății este poate cel mai dezvoltat. În  schimb, în Vest, mulți oameni consideră că a avea o casă nu este un obiectiv pentru care merită să te zbați ani de zile.

Germanii se numără printre cei care nu dau doi bani pe simțul proprietății, iar acest sentiment are legătură cu cel de-Al Doilea Război Mondial.

Nemții preferă chiria. De ce?

Cele mai recente studii efectuate de Eurostat arată că România este țara europeană cu cei mai mulți proprietari de case. La polul opus sunt nemții, care preferă să stea în chirie, având unul dintre cele mai scăzute procente în ceea ce privește deținerea de locuințe.

În 2013, rata de proprietate a caselor în Germania a fost de 43% și de atunci este tot în scădere. Dar situația nemților nu e una singulară. De exemplu, în Spania, în jur de 80% din populație trăiește în locuințe închiriate!

Cum spuneam, spre deosebire de români, germanii preferă să locuiască în casele altora decât să-și cumpere locuințe proprii. Iar acest obicei are legătură cu cel de-Al Doilea Război Mondial.

În 1945, când Berlinul s-a predat necondiționat în fața trupelor aliate, 20% din fondul de locuințe al țării era distrus. Atunci, în cei șase ani de război, undeva la 2,25 milioane de case au fost rase de pe fața Pământului și încă vreo 2 milioane au fost serios avariate.

Dar problema locuințelor nu era singura grijă a noilor conducători.

Trecând printr-o perioadă dificilă, economia țării făcea imposibilă finanțarea, moneda națională având practic zero valoare.

Astfel, forțată de noua realitate – economie pe butuci și o nevoie reală de a reconstrui casele distruse, RFG și-a conceput politica de locuințe de așa natură încât să poată beneficia cât mai mulți oameni de un acoperiș. În 1949 a apărut prima lege a locuințelor, dată pentru a stimula construcția de case care să răspundă nevoilor populației. Programul a funcționat grație unei combinații de subvenții directe și scutiri generoase de impozite disponibile firmelor private.

Dar, planul a fost conceput astfel încât de facilități să nu beneficieze cetățeanul de rând. Până în 1962, necesarul de locuințe (de 658.000) a fost acoperit de firme, căci a existat o cerere redusă din partea persoanelor fizice.

De ce? Pentru că băncile au avut grijă să ceară clienților un avans uriaș și puțini germani și-au permis atunci să contracteze credite imobiliare. În schimb, tot felul de companii și diverși alți întreprinzători privați au făcut-o, aceștia fiind cei care, într-un final, au acaparat piața imobiliară din Germania.

Astfel, în anii următori, tot confruntându-se cu dificultăţi în obţinerea unui credit ipotecar, nemții au continuat să închirieze locuințe în loc să le cumpere.

Acesta este motivul pentru care azi în Germania oamenii trăiesc în chirii în loc să fie proprietari de locuințe, cum sunt românii.

Culmea, sondajele oficiale făcute publice arată că 93% dintre nemți spun că sunt mulțumiți de situația actuală – chirie în loc de proprietate personală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
După ce s-a “curățat” la Floreasca și Obregia, Adrian Mititelu Jr. și-a reluat păcatele… Paranghelie...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Anunț viral | Un clujean oferă cazare gratuită și mâncare, într-o vilă la munte. Are...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Turist american, şocat de ce a văzut în Timişoara. "Nu fură nimeni mesele de afară?! Cred că...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
Șocul pe care l-a avut un american când a văzut ce se întâmplă la o...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Soarele DEZLĂNȚUIT! 2 erupții colosale au avut loc în mai puțin de 12 ore
Legea pe care o aștepta toată România. Președintele a semnat astăzi, 3 Iunie
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Bunica Gherghina, cocoțată în cireș! Cum a reacționat nepoata sa când a văzut-o pe femeia...
Ne-au furat până și tradițională ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Băile Romane îi ajută pe cercetători în lupta cu rezistența la antibiotice
×